Израњање истине

Веома јак утисак на мене оставила је вест да је у Хрватској из језера Перућа изронила православна светиња, стари православни манастир Драговић из 1395. године. Потопљен је 1958. године, неких тринаест година пре изградње хидроелектране Ђердап. За потребе овог гиганта потопљен је читав град, назван по кнезу Милану Обреновићу сину кнеза Милоша – Доњи Милановац. Сам Милош је својим декретом и новчаним средствима помогао премешање града даље од плавног Дунава. Заједно са градом 1971. године потопљено је и нешто много вредније. Према неким изворима евидентирано је ЧЕТРДЕСЕТ археолошких локалитета. Вредност ових локалитета је непроцењива и због тога што носe једну велику тајну најстарије цивилизације која је живела на европском тлу. Иако наша званична историја негира довођење у било какву везу најстаријег народа са нама Србима, све више израњају докази, све је више научника који постављају питања и нуде неке невероватне али врло убедљиве одоворе поткрепљене чињеницама. Ове чињенице треба да нас покрену на даља преиспитивања онога што нам је званично сервирано као истина. Треба ,,заронити“ и потражити шта се све налази ,,испод воде“

Сведоци смо колико је ,,воде“ пуштено преко сећања на наше славне претке. Сећам се своје основне школе и онога чему су нас учили осамдесетих година прошлог века. Био сам убеђен да је све што се дешавало пре Другог светског рата било небитно за мене пионира, врло поносног житеља СФРЈ. Моја национална свест се сводила на страх од тога да ли би ме моји другари Аустријанци, са којима сам се играо док сам живео годину дана у Бечу, убили ако бих кредом нацртао петокраку на асфалту. Нисам тада могао да разграничим да ли смо ми и даље непријатељи као што смо били за време Другог светског рата.

Али Богу хвала та ,,велика вода“ полако пресушује. Из те воде, као манастир Драговић из Перуће, полако израњају неке људске величине, нека друга и другачија истина.

Ми у Такову се надамо да ћемо под кровом нашег летњиковца, у будућности причати и слушати приче о једној и јединој истини и да ћемо трагајући за њом славити Бога и заштитника наше цркве Светог Ђорђа.

Изронио потопљени манастир Драговић, архивска фотографија, магацинпортал

Извори:

Хрватска: Пресушило језеро – изронила православна светиња

ЗАШТО ЈЕ БАШ НА ЂЕРДАПУ ПОДИГНУТА БРАНА ?