И Милош и Карађорђе

У навечерје празника Рођења Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, зазвонило је звоно на звонику у дворишту таковске цркве да најави долазак изненадног али радо виђеног госта. Велики благослов за Таково била је посета проигумана српске лавре хиландарске, архимандрита Методија са својим монаштвом. Игуман је у кратком разговору рекао нешто, што би се могло окарактерисати као суштина српске револуције, а то је да су и Милош и Карађорђе подједнако битни, да их као такве треба подједнако уважавати и да се са истом љубављу треба за обојицу молити.

Фото Епархија жичка

И заиста, уместо да се делимо на симпатеизере Обреновића и симапатизере Карађорђевића, уместо да једне оптужујемо, а друге да величамо и да тако продубљујемо раздор и поделе у народу, требало би што пре да схватимо да су и једни и други наши. Да су део наше славне револуције која је једино тако могла бити исписана, почевши Првим српским устанком на челу са Карађорђем и завршивши се Другим српским устанком на челу са Милошем. И један и други су заједно са својим народом успели нешто што је мало ком народу на свету успело, а то је да сопственим снагама изборе слободу након скоро пет векова робовања. Тај народ је овај наш српски, који је изнедрио и Милоша и Карађорђа.

Поред ове значајне посете, завршни радови на летњиковцу и даље трају, а у току су и припреме на замени старе ограде која ограђује читаво црквено имање. То је још један велики посао који смо започели и надамо се да ће уз Божију помоћ и он бити успешно завршен.